- Spuma de albuş creşte pe măsură ce se bate. Când se ţine de tel, aceasta este gata. Dacă este bătută prea mult, spuma cade. Dacă este oprită înainte de a fi suficient de legată, spuma nu mai creşte în compoziţia în care se încorporează. Deci, mare atenţie!
- Sosurile în care se pune smântână nu se fierb niciodată pe flacără ori în clocote mari. Vasul se aşează peste altul cu apă ce clocoteşte la foc domol şi se amestecă fără întrerupere cu o lingură de lemn.
- Dacă folosiţi ceapă călită în tocătura de chifteluţe, când ceapa are culoare aurie, picuraţi o lingură de apă caldă şi lăsaţi-o să fiarbă până când se evaporă. Ceapa nu se va mai simţi în preparat şi va avea gust dulce.
- În preparatele dietetice, pentru bolnavii de stomac în special, nu puneţi ceapă prăjită. Fierbeţi-o separat, îndepărtaţi apa şi apoi pasaţi-o. Când preparatul este gata, turnaţi ulei crud. Nu condimentaţi cu condimente iuţi. Puneţi pătrunjel, mărar şi leuştean tocat ori cimbru.
- Albuşurile se bat mai repede şi spuma va fi mai consistentă dacă în castronul respectiv picuraţi o linguriţă de zeamă de lămâie sau adăugaţi un strop de sare.
- Când aţi tăiat un salam, suprafaţa bucăţii rămase nu-şi va schimba culoarea dacă o veţi acoperi cu o felie de lămâie.
- Înainte de a utiliza într-un preparat usturoi, fierbeţi-l 3-4 minute în clocot. Va fi astfel mai bine tolerat, mai uşor de digerat.
- Puneţi în sosul de roşii o linguriţă de zahăr şi una de muştar. Va avea un gust excelent, va fi mai aromat.
- Înainte de a aşeza pe grătar bucăţi de ficat ori de rinichi de vită, ţineţi-le o oră în lapte dulce, nefiert.
- Pentru un rasol consistent, puneţi carnea în vasul cu apă clocotită. Dacă doriţi o supă consistentă, aşezaţi-o pe foc în vasul cu apă rece. |