Peltea de gutui - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Conserve de fructe » Dulceaţă » Peltea de gutui

Peltea de gutui

Ingrediente: 1 kg gutui, 1 kg zahar, 1 l zeama in care au fiert gutuile , vanilie.
Livrare la domiciliu! Cumpără avantajos ingredientele pentru această reţetă!

Mod de preparare: Aceasta peltea se poate face din gutui intregi sau numai din cojile si mijlocul lor care au ramas de la alte preparate (dulceata etc.).Aceasta parte din fruct (mijlocul cu simburii care contin mai multa pectina), fiind foarte tare, niciodata nu se intrebuinteaza pentru altceva; de aceea, este pacat sa se arunce, ori de cite ori, se iveste ocazia, deoarece se poate folosi la prepararea unui jeleu gustos.Pentru a obtine culoarea roz se pune la 1 kg gutui, 1 kg mere rosii ionatan sau alte mere cu coaja rosie.Gutuile se lasa sa se ingalbeneasca bine, dupa ce s-au cules; apoi, se sterg de praful de pe ele, se spala si se taie in felii impreuna cu coaja si simburii; la fel si merele rosii.Se fierb impreuna, intr-o oala smaltuita, cu apa rece (care sa depaseasca nivelul lor cu 3-4 cm) si se lasa pina cind se moaie bine, fara sa se amestece, ca sa nu se tulbure zeama.Dupa aceea, se desarta intr-o strecuratoare pe care s-a asezat un servet dublu din tifon, cu un strat subtire de vata deasupra.Lichidul rezultat se cintareste.La 1 l lichid se pune 1 kg zahar.Sucul si zaharul se amesteca in cratita de dulceata si se lasa sa fiarba pina cind se leaga ca pentru serbet.Aceasta peltea se poate servi cu lingurita intr-un pahar cu apa ca si serbetul (fara sa cada de pe lingurita). Se poate lega mai putin, numai ca pentru dulceata (se incearca si aceasta ridicind lingura vertical si lasind ultima picatura sa cad pe marginea unei farfurii, ca o margea fara sa alunece, sau se ridica lingura, pe latul ei si vor cadea deodata 3 picaturi de sirop bine legat, una linga alta).Aceasta peltea se va inchega numai ca o piftie moale, si se va folosi pentru tarte, budinci, gris si orez cu lapte etc.Dupa ce este gata, jeleul se pune fierbinte in borcanele asezate pe o placa din metal sau pe doua cutite cu miner din metal; se lasa sa se raceasca, apoi, borcanele se leaga.Se vagelifica in borcan, mai mult sau mai putin, dupa cit a fost de legat.
47.903 vizualizări
2.264 tipăriri
37 trimiteri
    Înapoi    





Alte reţete
1. Gutui cu zahăr ars (Dulciuri > Salate de fructe)
2. Pulpă de miel cu gutui (Mâncăruri > Fripturi)
3. Prăjitură cu gutui (Dulciuri > Prăjituri)
4. Gulaş cu gutui (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
5. Semilune cu migdale şi peltea de gutui (Dulciuri > Prăjituri)
6. Tort cu gutui (Dulciuri > Torturi)
7. Mâncare de gutui cu sos de roşii (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
8. Gutui coapte (I) (Dulciuri > Salate de fructe)
9. Supă de gutui (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
10. Gutui cu carne (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
11. Raţă sălbatică cu gutui (Mâncăruri > Mâncăruri cu vânat)
12. Cremă de gutui (Dulciuri > Creme)
13. Pistil de gutui (Dulciuri > Prăjituri)
14. Mâncare de gutui (II) (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
15. Dulceaţă de gutui (II) (Conserve de fructe > Dulceaţă)
16. Tartă cu gutui (Dulciuri > Prăjituri)
17. Tajina marocană cu gutui caramelizate (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
18. Lichior de gutui (Băuturi > Lichioruri)
19. Compot de gutui (Conserve de fructe > Compoturi)
20. Peltea de struguri (Conserve de fructe > Dulceaţă)
21. Pastă de gutui (Conserve de fructe > Dulceaţă)
22. Dulceaţă de gutui (I) (Conserve de fructe > Dulceaţă)
23. Pui cu gutui (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
24. Mâncare de gutui cu carne de pasăre (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
25. Mâncare de gutui (I) (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
26. Tartă cu mere şi gem de gutui (Dulciuri > Prăjituri)
27. Galoşi cu gutui şi cu miere (Dulciuri > Prăjituri)
28. Colţunaşi cu gutui şi miere (Dulciuri > Prăjituri)
29. Gutui coapte (II) (Dulciuri > Salate de fructe)
30. Friptură de raţă cu gutui coapte la tavă (Mâncăruri > Fripturi)
eMag!




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.