Alivenci moldoveneşti
Reţetă tradiţională din România
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1 l lapte, 300 g mălai grisat, 1/2 kg brânză de vaci, 1/4 l smântână, 100 g unt, 50 g făină, 4-5 ouă, 1 linguriţă cu vârf de sare.
Mod de preparare: Într-un lighenaş sau ceaun de 3 l, se pun laptele, untul, sarea şi se fierbe (fără a afuma laptele). La primul clocot, se adaugă mălaiul, amestecând ca să nu se formeze cocoloaşe. Se îngroaşă în cca. 5 min., după care se ia de pe foc. Când e aproape rece, se adaugă brânza mărunţită, smântâna, gălbenuşurile, făina şi se amestecă. Se amestecă apoi cu albuşurile bătute spumă.
Compoziţia se pune într-o tavă (unsă cu margarină şi tapetată cu făină) şi se dă la cuptor 40-50 min.
Se taie în pătrate şi se servesc calde, cu smântână.
|