http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi"

Andive cu sos Bechamel şi parmezan ras
Reţetă lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 250 g andive, un pahar sos Bechamel, 50 g parmezan ras.
Pentru sos (ingrediente pentru 1 kg): 80 g faina, 1 l lapte, 80 g unt, 10 g sare.

Mod de preparare: Se spală andivele, se curăţă şi se pun într-o cratiţă, unsa cu unt. Se adaugă puţină apă cu suc de lămâie şi sare, şi se lasă pe foc până ce apa începe să clocotească. Apoi se stropesc cu unt şi se dau la cuptor, acoperite cu un capac timp de o oră, ca să fiarbă înăbuşit. Când andivele s-au înmuiat, se scot pe un platou şi deasupra se toarnă sosul şi apoi, se presara parmezan ras.
Pentru sos: Făina se dizolvă în puţin lapte rece. Restul de lapte se pune la fiert la foc potrivit, se adaugă 1/2 din cantitatea de unt, făina şi sarea, amestecând cu telul în continuu pentru a nu se forma cocoloaşe. Compoziţia se fierbe 30 de minute, după care se strecoară, se controlează gustul şi se adaugă restul de unt pentru a nu se prinde crustă. Se menţine la cald, se foloseşte ca bază la alte sosuri.