Andive gratinate
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Ingrediente: 10 andive, 10 felii de şuncă de Praga, 50 g şvaiţer (Emmenthal) ras.
Pentru sos: 2 linguri unt, 2 linguri făină, 3 căni lapte, 150 g şvaiţer (Emmenthal) ras, sare, piper, nucşoară.
Mod de preparare: Se prepară andivele natur, în două ape, ca la fasole: se aruncă andivele în apă clocotită nesărată şi se lasă să fiarbă 10 minute. Se strecoară bine. Se aruncă din nou în altă apă clocotită la care s-au adăugat sarea, zeama de lămîie şi uleiul. Se acoperă şi se lasă 30 de minute. Se strecoară şi se scurg bine de tot.
Se prepară un sos Mornay, care este un sos Bechamel în care se încorporează la sfîrşit şvaiţer ras. Se prepară din unt topit, făină, lapte adăugat pînă la consistenţa unei smîntîni, 150 g şvaiţer ras.
Se ia fiecare andivă şi se înveleşte într-o felie de şuncă de Praga. Rulourile astfel obţinute se rînduiesc într-un vas de Jena. Se toarnă sosul Mornay deasupra, se presară cu restul de şvaiţer ras şi se dă la cuptorul preîncălzit pînă se rumenesc bine.
|