http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Murături simple"

Ardei capia în oţet
Reţetă de post (vegetariană)

Ingrediente: 2 kg ardei capia, 1/2 l oţet de 9 grade, 1 l apă, 250 g zahăr sau miere, 20 g sare, o foaie de dafin, o frunză de ţelină, 100 g hrean sau trei linguriţe sămînţă de muştar.

Mod de preparare: Ardeii bine spălaţi se taie în jumătăţi, pe lungime, se curăţă de cotoare şi seminte, apoi se cîntăresc. Într-o cratiţă de 3 l, se pun oţetul, apa şi toate ingredientele, afară de hrean, şi se acoperă cu capac. Cînd lichidul clocoteşte, se pun ardeii capia, cîţi încap, ca să intre bine în lichid, apoi se acoperă şi se lasă să fiarbă 2-3 clocote. După aceea, se scot cu spumieră şi se pun într-o cratiţă, acoperiţi, continuîndu-se la fel pînă cînd se termină toată cantitatea. Se aşează apoi în trei borcane de cîte 1 l fiecare sau într-un borcan de 3 l. După ce ardeii s-au aşezat pînă la jumătatea borcanului, se toarnă circa 1/2 din lichid, ca să intre bine printre felii; se completează cu ceilalţi ardei şi, la urmă, se toarnă tot lichidul, presărîndu-l cu cîte două felii de hrean, ca lichidul sa iasă deasupra. Borcanele se leagă cu celofan dublu şi se aşează în cămară. Ardeii nu vor fermenta, chiar dacă se lasă mai mult timp borcanele dezlegate, cu condiţia să fie acoperite.