Brioşe cu ciocolată şi mac
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 400 g făină, 3 ouă, 100 g unt, 170 ml lapte dulce, 15 g drojdie, 100 g zahăr tos, 150 g ciocolată neagră, 2 pliculeţe de zahăr vanilinat, esenţă de rom, sare, seminţe de mac, mentă, coajă de portocală confiată.
Mod de preparare: Drojdia se dizolvă într-un castron cu o ceşcuţă de lapte şi doua linguri de făină. Se acoperă castronul cu un şervet şi se lasă la dospit.
În restul de lapte, se adaugă zahărul tos, zahărul vanilinat, esenţa de rom, puţină sare şi 2 ouă. Se amestecă, se pune drojdia dospită şi se toarnă peste făina cernută.
Untul se topeşte, se lasă să se răcească şi, cînd e călduţ, se toarnă peste aluat şi se frămîntă pînă cînd rezultă un aluat moale, nelipicios. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit 20 de minute.
Din aluat, se întinde o foaie, se rade ciocolata neagră deasupra şi se rulează strîns.
Se taie în felii egale ca dimensiuni, se aşează în forme de brioşe unse cu ulei şi se lasă să dospească 15 minute.
Se ung cu oul rămas, se presară seminţe de mac, se introduc în cuptorul încins din timp şi se coc, la foc mediu, 20-25 de minute.
Peste ciocolată, se mai poate presăra coajă de portocală confiată sau mentă tocată.
|