Budincă de ciuperci şi smântână
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1/2 kg ciuperci, 3 oua, 3 linguri smintina, 4 felii franzela (groase de doua degete), ľ pahar lapte, linguri unt, 1 1/2 lingura marar si patrunjel tocat, sare, piper (facultativ).
Sos de lapte: 1 1/2 pahar lapte, 1 lingura faina, 1 lingura unt proaspat, sare.
Mod de preparare: Ciupercile curatate si spalate se taie feliute mici si foarte subtiri si se inabusa in unt. Se dau pe urma prin masina de tocat impreuna cu franzela muiata in lapte. Se pune pasta obtinuta intr-un castron si se amesteca cu verdeata, sarea, piperul, cu galbenusurile de ou si smintina. La sfirsit se adauga albusurile batute spuma, amestecind usor. Se toarna compozitia intr-o forma cu capac, se asaza forma intr-un vas cu apa clocotita si se lasa pe foc sa fiarba ˝ ora din momentul cind incepe(apa) iar sa clocoteasca. Se poate prepara sosul in doua feluri: cu faina prajita sau cu faina neprajita. Cu faina prajita: se prajeste usor faina in unt, se stinge cu lapte fierbinte turnind cite putin si amestecind mereu ca sa nu faca cocoloase. Se adauga sare dupa gust si se lasa sa fiarba incet timp de 10 minute. Se serveste cald. Cu faina neprajita: se dizolva faina cu laptele rece,turnind laptele in faina putin cite putin. Se pune la foc mic, amestecind mereu timp de 8-10 minute Se rastoarna pe o farfurie budinca de ciuperci si se serveste cu sos de lapte.
|