Budincă de griş cu mure şi afine
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 20 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1/2 baton de vanilie, 500 ml lapte (sau 1/4 l lapte si 1/4 l frisca lichida), 50 g zahar, 2 pachete zahar vanilat, 1 praf de sare, 60 g gris, 2 oua, 250 g afine amestecate cu mure (sau numai unele din ele), suc de lamaie si putin zahar tos.
Mod de preparare: Se pune la fiert laptele cu batonul de vanilie, zaharul, zaharul vanilat si praful de sare. Cand clocoteste, se trage vasul pe flacara foarte mica si se toarna grisul in ploaie, amestecand repede, sa nu se faca cocoloase. Se lasa la fiert trei minute.
Se separa galbenusurile de albusuri. Se ia grisul de pe foc si se amesteca repede cu galbenusurile. Dupa ce se raceste, se bat albusurile spuma si se introduc in gris.
Se toarna compozitia in forme egale si se baga la frigider.
Se trec prin jet de apa afinele si murele si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Se pun intr-un bol, se toarna deasupra putin suc de lamaie si se amesteca cu 1-2 lingurite de zahar tos.
Cupele cu budinca se scot de la frigider si se garnisesc cu fructele de padure.
Murele si afinele pot fi inlocuite cu alte fructe de sezon.
|