http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Preparate din mălai"

Budincă de mămăligă cu sos de carne

Timp de preparare: 50 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: Mamaliga: 200 g malai grisat, 10 frunze uscate de salvie, 50 g cascaval ras.
Sosul de carne: 1 legatura de legume pentru supa, 2 catei de usturoi, 3 linguri de untdelemn, 500 g carne tocata (amestec), piper macinat, 100 ml vin rosu sec, o conserva de rosii decojite (400 g), 1 legatura de cimbru, paprika dulce, grasime pentru forma, 100 g telemea.

Mod de preparare: Mamaliga: se pune la fiert o jumatate de litru de apa cu o jumatate de lingurita de sare. Cand fierbe, se trage vasul pe flacara mica si se toarna malaiul in ploaie, amestecand intruna cu telul sau cu un facalet. Se lasa sa fiarba 5 minute. Se faramiteaza bine frunzele de salvie si se baga in mamaliga, impreuna cu cascavalul ras. Se amesteca bine, apoi se varsa mamaliga intr-un castron clatit cu apa. Se lasa sa se raceasca.
Sosul de carne: se curata zarzavatul, se spala si se taie marunt. Se curata usturoiul si se toaca. Se incinge uleiul si se pune carnea tocata la prajit pana se rumeneste. Se gusta de sare si de piper. Intr-o alta tigaie, se calesc zarzavaturile si usturoiul.
Se amesteca carnea tocata, vinul si rosiile presate cu furculita, se adauga legumele calite si usturoiul, se pune putina apa si se lasa sa fiarba pe flacara mica cca 5 minute. Se adauga firisoarele de cimbru, sarea, piperul, paprika dulce (un varf de cutit). Se scoate mamaliga din forma si se taie in felii groase de 1 cm. Se asaza in randuri, intr-un vas rezistent la foc si uns cu grasime. Deasupra se toarna sosul de carne si se adauga telemeaua taiata in bucatele (sau cascaval). Se baga la cuptor (treapta 3) timp de 25 de minute.