Cacik (salată de castraveti turcească)
Reţetă tradiţională din Turcia
Reţetă lacto-vegetariană
Timp de preparare: 25 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1 castravete proaspat, 1 lingura sare, 2-3 catei de usturoi, 50 g smantana, 250 g iaurt, 1 ceapa, piper macinat, 1 varf de cutit nucsoara, 1 varf de cutit chimen, 1 lingurita miere, 1/2 legatura marar.
Mod de preparare: Se curata castravetele, se spala, se scurge bine, se taie mai intai in 8 (pe lung) si apoi cubulete, care se pun intr-un castron. Se presara cu sare si se lasa sa se patrunda cel putin 10-15 minute. In alt castron se amesteca bine smantana cu iaurtul, pana ce se obtine un sos neted. Se curata ceapa, se da pe razatoarea mica, se incorporeaza in sos si apoi se adauga usturoiul zdrobit, sarea, piperul, nucsoara, chimenul, mierea si la urma de tot mararul verde tocat.
Se toarna sosul peste castraveti, se garniseste salata cu putina verdeata si se serveste ca aperitiv.
|