Cartofi cu brânză Roquefort au gratin
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 45 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1,5 kg cartofi nesfărîmicioşi, 200 g brînză Roquefort (Bucegi), 1 l lapte concentrat (neîndulcit), 4 linguri smîntînă groasă, 75 g unt, 6 gălbenuşuri, 1 ceapă, 4 căţei de usturoi, 2 crenguţe de cimbru, sare, piper.
Mod de preparare: Încingeţi cuptorul la 180 grade C. Curăţaţi cartofii de coajă, spălaţi-i, stergeţi-i şi tăiaţi-i felii foarte fine (ca pentru chips). Curăţaţi şi tocaţi mărunt ceapa şi usturoiul.
Puneţi într-un castron mare gălbenuşurile şi laptele şi adăugati - pe rînd - smîntîna, Roquefort-ul fărîmiţat, ceapa, usturoiul, cimbrul mărunţit şi feliile de cartofi. Săraţi, piperaţi şi amestecaţi bine.
Ungeţi o formă cu o parte din unt, turnaţi în ea compoziţia, presăraţi deasupra restul de unt rupt bucăţele, acoperiţi cu o folie de aluminiu şi daţi-i circa o oră şi jumătate la cuptor.
Cam după o oră, îndepărtati folia ca să se gratineze frumos. Serviţi-i fierbinţi.
|