Castraveţi muraţi în oţet (II)
Reţetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: Castraveţi mici, frunze de vişin, mărar uscat, ardei iute, radacini de hrean, otet, sare, boabe de mustar.
Mod de preparare: Se aleg castravetii cei mai mici, verzi, fără pete, neloviţi. Se spală bine în apă proaspătă şi se şterg cu un şervet. Se ţin apoi 12 ore în apă sărată, se scurg şi se aşează în borcane sau în butoiaşe bine spălate, opărite şi afumate.
La fund, se aşează frunze de vişin şi mărar uscat, apoi se aşează castraveţii, care se îndeasă bine. La fiecare strat de castraveţi, se adaugă câţiva ardei iuţi verzi şi rădăcini de hrean, tăiate în felii subţiri. Se acoperă totul cu mărar şi foi de vişin. Se toarnă deasupra oţet de 9 grade fiert şi sarea dizolvată în puţină apă (1 l la două linguri de sare). Oţetul se toarnă după răcire. La suprafaţa murăturilor, se aşează un săculeţ de pânză subţire cu boabe de muştar. Muştarul, ca şi hreanul, ajută la păstrarea castraveţilor.
Borcanele se leagă cu pergament. Butoiaşele trebuie înfundate şi rostogolite.
După 8-10 zile, oţetul se fierbe din nou şi se înlocuieşte în parte, pentru a-i completa tăria, apoi, după ce s-a răcit, se toarnă peste castraveţi.
Se servesc cu diverse fripturi sau cu alte mâncăruri, după gust.
|