Castraveţi muraţi în saramură
Reţetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: Castraveţi, apă, sare, usturoi, mărar.
Mod de preparare: Se aleg castraveţii tineri şi foarte proaspeţi. Se spală în apă rece şi se taie puţin din capete. Dacă sînt castraveţi mai groşi care trebuie să se mureze repede, se despică puţin la mijloc în lungime, cu un cuţit. Se pune apa la fiert cu sare, în proporţie de 50 g de sare la 1 litru de apă. După ce a dat cîteva clocote, se dă la o parte să se limpezească.
Se aşează castraveţii în borcan, se pun printre ei căţei de usturoi, iar deasupra se acoperă cu crengi de mărar. Se toarnă saramura fierbinte şi se leagă cu hîrtie pergament. Dacă borcanul este de sticlă, pentru a nu plesni, se înfăşoară într-o cîrpă udă.
Se pune într-un loc călduros şi se lasă 2-3 zile. Între timp, se vîntură zeama de două-trei ori. După ce sînt bine muraţi, se ţin la rece şi se consumă după trebuinţă.
|