Ceapă umplută cu carne tocată
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 4 cepe mari, 1 lingură ulei.
Pentru umplutură: 300 g carne tocată de vită, 2 linguri orez, 1 ou, 1/2 lămîie, 6 fire pătrunjel, 1 fir tarhon, 1 căţel de usturoi, 1 foaie de dafin, 2 prize de cimbru, 1 cuişoară, 20 g unt, sare, piper.
Mod de preparare: Luaţi fiecare ceapă în parte (cu coajă cu tot), tăiaţi-i căpăcelul în partea superioară şi scobiţi-i miezul cu o linguriţă.
Puneţi într-o cratiţă carnea tocată, orezul, miezul de ceapă, pătrunjelul, usturoiul curăţat, foaia de dafin, cuişoara, sare şi piper.
Turnaţi apă peste umplutură, acoperind-o bine, şi lăsaţi-o să fiarbă circa 20 min., pînă ce se evaporă tot lichidul. Cînd începe sa clocotească, îndepărtaţi spuma. Scoateţi foaia de dafin şi cuişoara şi tocaţi umplutura, nu prea mărunt, cu un cuţit.
Încorporaţi untul, oul, zeama de la 1/2 de lămîie şi tarhonul tăiat cu foarfeca şi gustaţi de sare şi piper.
Umpleţi cepele scobite cu tocătura preparată anterior şi puneti căpăcelele la loc.
Aşezaţi-le pe o tavă unsă cu ulei şi daţi-le o oră la cuptorul încins la 180 grade C.
Serviţi-le calde sau reci.
Cînd scobiţi cepele, aveţi grijă să nu străpungeţi stratul exterior, pentru ca umplutura să nu iasă afară, ci să rămînă pufoasă şi zemoasă.
|