Chiftele din carne
Timp de preparare: 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1/4 kg carne, 50 g franzelă, 50 g ceapă, 3-4 căţei de usturoi, un ou, piper, pătrunjel sau mărar, untdelemn, sare fină.
Mod de preparare: Carnea se trece de 2 ori prin maşina de tocat, împreună cu franzela muiată o clipă în apă rece şi bine stoarsă şi cu ceapa tăiată mărunt şi călită un minut cu 2 linguri de untdelemn. La tocătură, se adaugă oul crud, un vîrf de cuţit cu piper, 1/2 linguriţă de sare fină, usturoiul tăiat mărunt şi pătrunjelul sau mărarul tăiat mărunt; se amestecă bine. Pe o foaie de nailon, se pun 1-2 linguri de făina sau pesmet, se ia cîte o linguriţă cu vîrf din compoziţie, se trece prin făina sau pesmet şi se formează chiftele rotunde şi turtite. Se înfierbintă tigaia fără grăsime 3-4 minute la foc mijlociu, se pune apoi untdelemn 1/2 cm şi imediat se aşează chiftelele unele lîngă altele, cîte încap, neînghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se întorc pe partea cealaltă. Cînd sînt gata, se scot şi se înlocuiesc cu altele, pe măsură ce se prăjesc. Prăjirea trebuie să dureze circa 10 minute pe fiecare parte. Se păstrează calde, pe un vas cu apă fierbinte, acoperite. Se servesc calde cu orice garnitură de legume, cu salată de cartofi cu ceapă, cu fasole bătută, varză călită, mîncăruri de legume, piure de spanac sau de urzici, cu sos de măcriş, iar reci cu ardei, roşii, ridichi.
|