Ciorbă de agrişe
Timp de preparare: 1 h 20 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 250 g carne sau oase de porc afumate, 1/4 kg agrişe verzi (necoapte), o ceapă de mărime mijlocie, 40 g orez, 1 gălbenuş, 100 ml smîntînă, pătrunjel, sare.
Mod de preparare: Carnea sau oasele se pun la fiert cu circa 2 l de apă rece şi ceapa tăiată mărunt. Cînd carnea este fiartă, se adaugă orezul curăţat de impurităţi, spălat şi scurs într-o sită din sîrmă şi agrişele întregi, curăţate de codiţe şi se fierb circa 30 minute. Agrişele vor acri suficient ciorba. Dacă este prea acră sau prea deasă, se adaugă puţină apă şi, eventual, o linguriţă cu zahăr, pentru a-i mai reduce din acreală. Ciorba se mai poate lega puţin cu o linguriţă de făină frecată cu 1-2 linguri de apă rece, care se amestecă în ciorbă, lăsînd să fiarbă cîteva clocote. Se ia de pe foc şi, imediat, se drege cu gălbenuşul şi smîntîna, adăugînd pentru aromă frunzele tăiate mărunt.
În loc de orez, în orice ciorbă sau supă prea rară, se pot adăuga găluşte preparate din făină şi un ou mai mic sau mai mare (depinde de necesitate), care se fierb direct în ciorbă sau supă la urmă, cînd toate componentele sînt fierte. Găluştele se fac mici (circa 2-3 cm) şi vor fierbe cîteva minute. Apoi, oala se ia de pe foc şi ciorba se drege. Şi la această ciorbă, se pot face găluşte numai din albuşuri. Şi ciorba de agrişe se poate pregăti cu 1-2 morcovi (circa 150 g), facultativ pătrunjel şi o ceapă mijlocie, toate rase prin răzătoarea cu găuri mari, călite în 2 linguri de untdelemn 4-5 minute. Se stinge apoi cu apă fierbinte şi se fierbe bine zarzavatul. Agrişele se fierb separat 30 de minute, apoi se strivesc bine cu o furculiţă şi se adaugă aşa în ciorbă, numai după ce a fiert zarzavatul. Dacă este prea rară, se adaugă orez sau găluşte, cum s-a aratat mai sus. Cînd toate sînt fierte, oala se ia de pe foc şi ciorba se drege cu gălbenuşuri, smîntînă şi iaurt, sau numai cu gălbenuşuri şi iaurt, adăugînd aceleaşi arome şi potrivind gustul cu sare şi zahăr.
|