Ciorbă de cartofi cu sos românesc
Reţetă lacto-vegetariană
Ingrediente: 700-800 g cartofi vechi sau noi, o ceapă, 25 g făină, 3 linguri untdelemn, borş, zeamă de castraveţi, zeamă sau sare de lămîie, boia sau pastă de ardei, tarhon, leuştean, pătrunjel, sare, 10-100 ml smîntînă.
Mod de preparare: I. În circa 1 1/2-2 l apă clocotită (simplă sau în care au fiert oase proaspete sau afumate, împreună cu o ceapă tăiată în sferturi), se adaugă cartofii tăiaţi în cuburi de 2 cm şi 1/2 linguriţă cu sare, lăsîndu-i să fiarbă pînă ce se înmoaie (circa 15 minute). Apa se va pune în funcţie de substanţa cu care se va acri ciorba, ca aceasta să nu fie prea rară. Între timp, se prepară sosul românesc. Făina se amestecă într-o tigaiţă, pe foc mic, pînă cînd capătă culoarea maro deschis, amestecînd tot mereu ca să nu se ardă, apoi se ia de pe foc, adăugînd untdelemnul şi o ceapă rasă fin, un vîrf de linguriţă cu boia dulce, amestecîndu-se toate un minut ca numai la căldura tigăiţei ceapa să-şi dezvolte aroma. Se adaugă, apoi, cîte puţin din supă, amestecînd ca să nu se formeze cocoloaşe, se deşartă peste restul de supă, se acreşte după gust, se adaugă sare, dacă este cazul şi se completează lichidul cu apă, dacă este necesar. După ce a fiert cîteva clocote, se ia de pe foc, se adaugă aromele, din fiecare cîte puţin şi se drege cu smîntînă.
II. Se poate prepara mai simplu şi mai repede astfel: untdelemnul se înfierbîntă cu o linguriţă de ceapă rasă fin 1/2 minut la foc mic, direct în oală, fără să se rumenească, se pune imediat boiaua sau pasta de ardei şi, după ce s-a amestecat de 2 ori, se stinge cu apă simplă. Cînd clocoteşte, se pun cartofii şi, după ce aceştia au fiert, făina diluată cu apă rece se amestecă cu supa, completîndu-se cu acreala dorită şi cu apă; se adaugă o linguriţă cu "Vegeta" sau sare , dacă este necesar. După ce a fiert cîteva clocote, se ia de pe foc şi se drege cu smîntînă.
|