http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Ciorbe"

Ciorbă de fasole boabe (I)
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 2 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 150-200 g fasole boabe, morcov, pătrunjel, o ceapă medie, un ardei gras, 2 roşii, 150 g sfeclă roşie, borş (zeamă de castraveti, suc de roşii sau oţet, zeamă sau sare de lămîie), leuştean, ţelină, sare.

Mod de preparare: Fasolea înmuiată în apă rece, a doua zi se limpezeşte cu apă rece şi se pune la fiert tot în apă rece. Zarzavatul şi ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari, se călesc 2 minute în 50 ml untdelemn şi se adaugă în oala cu fasole. Cînd fasolea este fiartă, se pun ardeiul tăiat în felii subţiri, roşiile tăiate în felii de 2 cm, sfecla rasă prin răzătoarea cu găuri mari, şi se fierb încă 30 minute, potrivindu-se apoi gustul cu sare şi completînd cu apă, daca ciorba este prea deasă. Se acreşte după gust şi se aromează cu frunze de leuştean şi telină tăiate mărunt. Ciorba va avea culoarea roz. Se poate consuma şi rece. Şi în acest caz, fasolea se poate fierbe în oala sub presiune, împreună cu zarzavatul călit. După ce s-a deşertat în oala obişnuită, cînd dă în clocot, se adaugă celelalte ingrediente.