Ciorbă de fasole boabe cu gogonele murate
Reţetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1/4 kg fasole, 3-4 gogonele murate, 1/2 l zeamă de gogonele, leuştean, o lingură de ulei, un morcov, o ceapă, sare, cimbru, un păstîrnac.
Mod de preparare: Se spală fasolea, se lasă cîteva ore în apă rece, apoi se dă în clocot şi se aruncă în apă. Se umple oala cu apă rece şi se pune fasolea să fiarbă cu un păstîrnac curăţat şi spălat. Se adaugă puţină sare de la începutul fierberii, pentru ca boabele să rămînă întregi. Cînd fasolea s-a înmuiat, uşor se adaugă zarzavatul tăiat şi o crenguţă de cimbru. Se continuă fierberea pînă cînd morcovul se înmoaie, după care se acreşte ciorba cu zeama de la gogonelele murate (tocate) care au fiert separat, cel puţin un sfert de oră. Ciorba se parfumează cu leuştean tocat şi se adaugă o lingură de ulei odată cu zeama de gogonele.
Se serveşte rece, cu mămăligă caldă şi ceapă de apă.
|