http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Ciorbe"

Ciorbă de fasole verde cu ciolan şi sos românesc

Ingrediente: 1/2 ciolan sau carne afumată (cu mai mult os), 1/2 kg fasole verde, 1/2 kg roşii, o ceapă mijlocie, o linguriţă cu vîrf de făină, 100 ml smîntînă, pătrunjel, ţelină şi o mică ramură de cimbru, sare.

Mod de preparare: Carnea se pune la fiert în 3 l apă rece şi, după circa o oră, cînd s-a fiert carnea pe jumătate, se adaugă păstăile de fasole curăţate şi rupte în cîte 2-3 bucăţi şi ceapa tăiată mărunt. După ce au fiert carnea şi fasolea, se adaugă sucul de roşii şi o mică ramurp de cimbru. Făina se rumeneşte într-o tigăiţă fără grăsime, pînă ce capătă culoarea maro deschis, amestecînd mereu, la foc mic (nu direct pe flacără), altfel se va arde repede. Se ia de pe foc, se pun 2 linguri cu untdelemn şi o linguriţă cu ceapă rasă fin sau tăiată mărunt, se amestecă de cîteva ori, ca să se dezvolte aroma de ceapă şi să se încorporeze făina în grăsime; se adaugă cîte puţină ciorbă fierbinte, amestecînd bine să nu se formeze cocoloaşe, pînă cînd se diluează ca un sos subţire. Totul se adaugă în restul de ciorbă, se amestecă şi se lasă să fiarbă cîteva clocote, ca să se lege cu făina, apoi se ia de pe foc. Smîntîna se bate bine cu o lingură de apă rece, se diluează cu puţină ciorbă fierbinte şi apoi se amestecă cu restul de ciorbă. Nu se mai fierbe. Se sărează şi se aromează cu pătrunjel şi ţelină (frunze). Se poate pregăti la fel şi fără carne.