http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Ciorbe"

Ciorbă de salată verde (I)

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: redusă

Ingrediente: 4-5 căpăţîni de salată, 1/2 l borş, zer acru de la brînză de vaci, zeamă sau sare de lămîie sau oţet, 30 g slănină afumată sau untdelemn, 5-6 căţei de usturoi, un gălbenuş, 100 ml smîntînă sau 200 ml iaurt, o ceapă, boia, mărar, leuştean, sare.

Mod de preparare: Salata bine spălată se ia în mănunchi şi se taie fîşii late care se vor pune în 1 1/2 l apă clocotită, împreună cu o ceapă tăiată mărunt. Se fierbe circa o oră, pînă cînd se înmoaie bine, apoi se acreşte, după gust, cu borş sau altă substanţă acră, completînd lichidul, ca ciorba să fie potrivit de deasă. Ciorba se poate lega cu puţină făină (10 g la litrul de ciorbă). Făina se freacă cu 1-2 linguri de apă rece şi se pune în ciorbă să fiarbă cîteva clocote. Se ia de pe foc şi se drege imediat. Se freacă bine gălbenuşul cu smîntîna sau iaurtul sau numai 2 gălbenuşuri cu 2 linguri de apă rece, se diluează cu puţină ciorbă fierbinte şi se toarnă peste restul de ciorbă cu care se amestecă şi apoi se sărează. Se aromează cu mărar şi usturoi tocat şi, facultativ, cu leuştean. Pentru aspect, se încălzeşte puţin untdelemnul, se adaugă un vîrf de linguriţă de boia dulce, se amestecă puţin şi se deşartă peste ciorbă. Pentru gust mai picant, slănina afumată se taie cît mai mărunt, se prăjeşte la foc mic, pînă cînd jumările capătă culoarea aurie deschis. Se iau atunci de pe foc, lăsînd să se domolească puţin căldura grăsimii, apoi se adaugă usturoiul tocat şi boiaua, se amestecă de 2 ori şi imediat se toarnă peste ciorba de salată, după ce aceasta a fost dreasă. Salata se poate fierbe cu 150-200 g carne sau oase afumate, pentru a-i da un gust mai picant. Se acreşte, se aromează şi se drege.