Ciorbă de varză albă
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: redusă
Ingrediente: 300-500 g carne cu mult os de raţă, porc sau vită, morcov, pătrunjel şi ţelină, o ceapă mijlocie, o varză de circa 1/2 kg, un ardei gras, circa 1/2 l suc de roşii sau altă substanţă acră, cimbru, mărar şi o mică frunză de ţelină, sare.
Mod de preparare: Carnea se pune la fiert în 2 l apă rece cu 1/2 linguriţă de sare. Se fierb o oră. Zarzavatul, ras prin răzătoarea cu găuri mari, se căleşte 2 minute cu ceapa tăiată mărunt în 2 linguri de untdelemn, apoi se adaugă în supă. După 30 minute, se pune varza (controlată bine să nu aibă nisip pe frunze şi spălată), tăiată în felii subţiri, ardeiul în felii şi o ramură de cimbru. Cînd toate sînt bine fierte, ciorba se acreşte cu suc de roşii, după gust, sau cu ce avem la îndemînă, potrivindu-se gustul cu sare. Se pune şi mărar sau pătrunjel tăiat mărunt. Se serveşte ca atare sau se drege. Se poate pregăti la fel, fără carne, numai cu zarzavatul călit.
|