Ciorbă de varză albă cu sos românesc
Ingrediente: 1/2 kg ciolan de porc afumat, o varză de circa 600-700 g, o ceapă mijlocie, 1 kg roşii, o linguriţă cu vîrf de făină, 2 linguri untdelemn, 100 ml smîntînă, cimbru, mărar, sare.
Mod de preparare: Carnea se pune la foc în 3 l de apă rece. După 1 1/2 oră, se adaugă varza tăiată în felii subţiri, ceapa tăiată mărunt şi o crenguţă de cimbru. Cînd sînt bine fierte şi carnea şi varza, ciorba se sărează şi se acreşte, după gust, cu sucul stors din roşii. Făina se pune într-o tigăiţă, fără grăsime, amestecînd mereu la foc mic, pînă cînd se rumeneşte şi capătă culoarea maro deschis. Apoi, tigăiţa se trage de pe foc, se pun 2 linguri cu untdelemn şi, facultativ, o linguriţă cu vîrf de ceapă rasă fin sau tăiată mărunt. Se amestecă puţin, ca numai la căldura tigăiţei ceapa să-şi dezvolte aroma şi făina să se încorporeze în untdelemn. Totul se stinge cu ciorba fierbinte, adăugată cîte puţin, la început, ca să nu se formeze cocoloaşe, şi apoi se toarnă în restul de ciorbă. Se completează lichidul, dacă a scăzut prea mult. Se lasă să fiarbă cîteva clocote, ca să se lege cu făina, apoi se ia de pe foc. Smîntîna se bate bine cu o lingură de apă rece, adăugînd şi puţină ciorbă fierbinte; apoi se toarnă totul în restul de ciorbă, imediat ce aceasta s-a luat de pe foc, şi se amestecă bine. Pentru aromă, se adaugă mărar şi o mică frunză de ţelină, tăiate marunt.
|