Clătite
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 100 g făină, 300 ml lapte, 1-2 ouă, o lingură rom, o lingură untdelemn, 1/2 linguriţă sare, coajă de lămîie.
Mod de preparare: Într-o oală de 1 litru, se pun gălbenuşul, untdelemnul, romul, sarea, 50 ml lapte, coaja de lămîie (facultativ) şi se bat cu lingura ca să se amestece; apoi se adaugă făina, se amestecă bine şi se freacă cu lingura pînă compoziţia nu mai are cocoloaşe. Se subţiază cu restul de lapte, turnat cîte puţin la inceput, amestecînd bine de fiecare dată pînă cînd se omogenizează compoziţia; după aceea, se poate pune mai mult lapte deodată. Laptele se poate înlocui total sau pe jumătate cu sifon. Albuşul se bate spuma tare şi apoi se amestecă puţin cu compoziţia care va deveni spumoasă şi deci mai groasă; romul o va menţine spumoasă pînă la sfîrşit şi clătitele vor fi foarte fragede. Zahăr nu se pune în compoziţie deoarece se caramelizează repede şi se vor lipi de tigaie. Pentru prima clătită care se coace, tigaia trebuie să se ungă bine pe toată suprafaţa. Clătitele coapte se păstrează acoperite, într-o cratiţă aşezată pe un vas cu apă fierbinte.
|