Cocoş cu vin
Ingrediente: 1 cocos de peste 1,5 kg, 200 g de slanina, 1 pahar cu vin rosu, o lingura de faina, 2 linguri pasta de rosii, 4 cepe, zarzavat de supa obisnuit, 200 gr. ciuperci, 40 de crutoane de pîine, sare si piper.
Mod de preparare: Intr-o cratita mai mare, pe foc potrivit, se pune slanina taiata in cuburi mici. Deasupra, se aseaza cocosul bine curatat si spalat. Se aseaza in acelasi vas si ceapa tocata pestisori. Cind slanina s-a topit si pasarea este putin rumenita, se intoarce friptura pentru a se patrunde de caldura pe toate partile. Daca este bine facuta, se scoate pe un platou si in grasimea din vas se pune o lingura de faina pentru a se auri 3-4 minute. Se stinge cu vin, se adauga pasta de rosii si zarzavatul curatat, dat pe razatoarea mica. Se adauga sare si piper dupa gust. Daca mai este nevoie, se adauga si putina apa. Se pune apoi friptura in acest sos, se stropeste abundent, se acopera vasul si se mai lasa la cuptor cu foc mic inca 10 minute.
Pasarea se serveste taiata in bucati, acoperita cu sosul din tava si insotita de crutoane de piine rumenite in unt.
|