Cocteil de legume cu ciuperci la cuptor şi sos alb
Reţetă de post (vegetariană)
Ingrediente: Cocteil: 3-4 morcovi, o telina marisoara, 2-3 cartofi, 2 ardei grasi, 5 linguri cu mazare, putin ulei, sare.
Pentru sosul alb: 150 gr faina alba, marar tocat (uscat sau verde), vegeta, ulei.
Pentru ciupercile la cuptor: 1 kg ciuperci, piper, sare.
Mod de preparare: Cele trei componente ale retetei se prepara in urmatoarea ordine: 1. Sosul alb: faina se amesteca cu apa astfel incit sa aiba consistenta unei smintini ceva mai subtire. Se fierbe amestecul pina se ingroasa, dar nu prea tare. Se lasa sa se raceasca bine, apoi se procedeaza ca la maioneza: se adauga ulei putin cite putin, amestecind continuu. Sosul trebuie sa aiba consistenta unei maioneze obisnuite. Daca se taie, se reface cu apa rece sau putina sare. La urma, se adauga mararul si vegeta, dupa gust. Se lasa la rece. 2. Ciupercile la cuptor: dupa ce se curata si se spala, ciupercile se asaza intr-o tava unsa cu ulei sau margarina vegetala. Se pot taia daca sint mari. Tava se lasa in cuptorul preincalzit cca. 20 min, la foc potrivit. 3. Cocteilul de legume: morcovii, telina si cartofii se fierb, apoi se taie ca pentru salata boef. Se amesteca cu mazarea si ardeii cruzi, taiati fisii. Se adauga amestecului foarte putin ulei, pentru o mai buna omogenizare, apoi se sareaza. Mod de servire Acest cocteil se aranjeaza pe fiecare farfurie. Peste ciuperci se adauga cite 1-2 linguri de sos alb, linga care se servesc legumele. Este o mincare ce se poate servi la prinz sau seara. De asemenea, avind un aspect apetisant, se poate servi si musafirilor in perioada postului.
|