http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Prăjituri"

Colac cu migdale şi cremă de ciocolată
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 15 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Pentru aluat: 150 g făină, 75 g unt, 3 ouă, 1 linguriţă zahăr, 20 g migdale tăiate, sare.
Pentru cremă: 250 g ciocolată neagră amară, 300 ml lapte, 4 gălbenuşuri, 75 g zahăr, 30 g zeamil (Maizena), 30 g unt, 1 baton vanilie.
Pentru decorat: bombonele (în formă de ou).

Mod de preparare: Crema: Daţi ciocolata pe răzătoarea mare. Puneţi într-o cratiţă zeamilul, împreună cu 1 lingură de zahăr, turnaţi peste ele laptele - puţin cîte puţin, amestecand întruna, adăugaţi batonul de vanilie crăpat în două pe lung şi lăsaţi-le să dea în clocot, continuînd să amestecaţi (cu telul).
Puneţi într-un castron gălbenuşurile cu zahărul rămas, frecaţi-le pînă ce încep să se albească, adăugaţi laptele clocotit - amestecînd încontinuu -, vărsaţi compoziţia în cratiţă şi puneţi-o pe foc să fiarbă încet, pînă ce crema începe să se îngroaşe.
Luaţi crema de pe foc şi încorporaţi ciocolata în două reprize, amestecînd bine de tot, ca să se topească complet. Turnaţi crema de ciocolată într-un castron şi, cînd s-a răcit puţin (să fie calduţă), adăugaţi untul. Amestecaţi bine, lăsaţi-o să se răcească şi ţineţi-o cel puţin 2 ore la frigider.
Colacul: Turnaţi într-o cratiţă 200 ml de apă şi adăugaţi untul tăiat bucăţele, zahărul şi 1 vîrf de cuţit de sare. Puneţi apa pe foc şi, cînd clocoteşte, adăugaţi făina (toată deodată) şi amestecaţi pînă ce obţineţi un aluat neted, care se desprinde de pereţii cratiţei. Adăugaţi ouăle (unul cîte unul) şi continuaţi să amestecaţi aluatul, aproximativ 2 minute, la foc foarte mic. Încingeţi cuptorul la 180 grade C. Luaţi o coală de hîrtie de calc şi desenaţi pe ea un cerc cu diametrul de 22 cm şi apoi un altul - în interiorul primului -, lăsînd între ele un spaţiu de 5 cm lăţime. Puneţi coala pe o tavă, turnaţi aluatul pe spaţiul dintre cele două cercuri, formînd un colac, presăraţi deasupra migdalele şi daţi-l circa 15 minute la cuptor, să se rumenească frumos.
Cînd s-a răcit, tăiaţi colacul în două pe orizontal şi aşezaţi partea inferioară pe un platou. Întindeţi crema peste ea, acoperiţi-o cu cealaltă jumătate şi puneţi la mijloc bomboanele de zahăr şi ciocolata.