http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Compoturi"

Compot de prune
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: redusă

Ingrediente: 5 kg prune, 1 kg zahăr, 3 l apă, 2 cuişoare, o linguriţă rasă de scorţişoară.

Mod de preparare: Zahărul, apa şi mirodeniile nemăcinate se pun într-o oală de 6-8 l. Cînd siropul clocoteşte, se adaugă circa 1/4 din prunele spălate şi curăţate de codiţe, se amestecă cu lingura în sirop, ca să se înfierbînte toate un minut, apoi, fără să clocotească, se scot cu strecurătoarea şi se pun într-o cratiţă; cînd siropul clocoteşte din nou, se pun alte prune, la fel, pînă cînd se termină toată cantitatea. Prunele se aşează nepresate în borcane, lăsînd un spaţiu liber de 2-3 cm pînă la gura acestora. Siropul se lasă să se mai răcească, apoi se toarnă uniform peste ele, pînă la acelaşi nivel. Borcanele se leagă şi se sterilizează în apă. Dacă se lucrează corect la legat şi sterilizat, nu e nevoie de nici un conservant.