Compot din piersici, caise, pere
Reţetă de post (vegetariană)
Ingrediente: 4-5 kg fructe (de un singur fel sau amestecate), 1 kg zahăr, 3 l apă, vanilie.
Mod de preparare: Fructele curăţate de coajă şi de sîmburi şi tăiate în jumătăţi sau sferturi (perele) se aşează suprapuse, în borcane, cu partea bombată în sus. Siropul rece se toarnă peste ele, cît să le cuprindă, pînă la 2-3 cm sub gura borcanelor, ca să rămînă loc să se dilate lichidul la fiert. Borcanele se leagă şi, apoi, se sterilizează. Dacă piersicile şi caisele, mai tari, se pun întregi, sînt necesare borcane mai mari, deoarece rămîne mult spaţiu gol între ele. Se pot opări în sirop clocotit un minut, ca să intre mai bine în borcane. În rest, se procedează ca mai sus.
|