Conopidă conservată
Reţetă de post (vegetariană)
Ingrediente: Conopidă, sare, apă, suc de roşii, ţelină, pătrunjel, aspirină.
Mod de preparare: Conopida proaspătă, cu floarea albă şi deasă, se taie în bucheţele, se curăţă şi se fierbe 6-8 minute în apă clocotită, puţin sărată; apoi, se scoate strecurătoarea şi se aşează într-o cratiţă. Separat, se stoarce suc de roşii, care se amestecă în părţi egale cu apă simplă şi se fierbe 5 minute; apoi se ia de pe foc, se aromează cu frunze de ţelină şi pătrunjel tăiate marunt şi se sărează puţin. Conopida se aşează în borcane de mărime potrivită, în funcţie de numărul persoanelor, neînghesuită, lăsînd un spaţiu liber de 2 cm pînă la gura borcanelor; se toarnă suc cît s-o cuprindă pînă la acel nivel şi se pune cîte o aspirină deasupra. Borcanele se leagă şi se sterilizează 30 minute, cazanul în care au fiert lăsîndu-l acoperit cu pături groase pînă a doua zi, apoi, borcanele se aşează în cămară. Conopida se poate conserva, la fel, numai cu apă simplă în loc de suc de roşii. Conopida, fiarta pînă cînd se înmoaie, fără să se terciuiască (15-20 minute), în apă sărată, apoi strecurată, se poate păstra la congelator, în pungă de nylon, 5-6 luni. Nefiartă nu se poate conserva îngheţată.
|