Conopidă cu chifteluţe la cuptor
Timp de preparare: 50 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1 conopidă (circa 750 g), 500 g cartofi, 3-4 morcovi potriviţi, sare, piper alb, 1 ceapă potrivită, 350 g carne tocată de porc, 2 linguri pesmet, 1 ou, boia dulce, 2 linguri ulei, 2 linguri unt (margarină), 3 linguri făină, 1/4 l lapte, 1 legătură pătrunjel.
Mod de preparare: Conopida se curăţă şi se desface în bucheţele sau se lasă întreagă. Se fierbe circa 30 de minute în apă clocotită cu sare. După circa 10 minute, se adaugă morcovii şi cartofii tăiaţi bucăţi. Carnea se amestecă cu ceapa tocată, pesmetul şi oul. Se condimentează cu sare, piper şi boia după gust. Din compoziţia de carne se formează chifteluţe, care se prăjesc circa 5 minute în ulei încins. Se scurg legumele, iar zeama se păstrează. Se scot chifteluţele din tigaie. Se adaugă untul, făina şi se amestecă puţin pe foc. Se toarnă treptat 250 ml din apa în care au fiert legumele, apoi laptele, amestecând des. Se fierbe sosul 5 minute până se îngroaşă. Se pun conopida, restul de legume şi chifteluţele într-o formă de sufleu. Se toarnă sosul şi se introduce forma în cuptorul încins, pentru circa 15 minute. Se presară cu pătrunjel tocat şi se serveşte.
|