Creier cu ciuperci, lămâie şi smântână
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 1/2 kg creier, 1/4 kg ciuperci, 75 g unt, 2 linguri făină, zeama de la 1/2 lămâie, 1/2 ceaşca smântână, 1 ceapă, sare, piper.
Mod de preparare: Se ţine creierul în apă rece 1/2 oră. Se spală, se curăţă de vinişoarele de sânge şi de pieliţă, cu atenţie (se aşează pe o farfurie sau pe o planşetă de lemn). Se pune la fiert într-o cratiţă de apă cu ceapă şi sare.
După ce ceapa e aproape fiartă, se adaugă creierul şi se mai fierbe 15-20 min. Se scoate cu atenţie şi se lasă câteva minute pe o planşetă de lemn. Se taie în bucăţele de mărimea unei nuci.
Se fierb şi ciupercile tăiate feliuţe. Se prepară un sos alb, stins cu zeama de la ciuperci, şi se pune sare, piper, smântâna, ciupercile şi zeama de la 1/2 lămâie.
Se toarnă peste creier şi se serveşte fierbinte.
|