Creier la gratin cu ciuperci
Ingrediente: 250 g creier, 1/2 kg ciuperci (orice variante), 50 g brînză telemea sau caşcaval, 1/2 kg roşii sau 1/4 l suc de roşii, 50-80 g unt sau untdelemn, piper, sare, pătrunjel sau mărar, 80 g ceapă.
Mod de preparare: După ce a fiert, creierul se strecoară, se lasă să se răcească şi apoi se taie în felii de 2 cm grosime. Ceapa tăiată mărunt se înfierbintă în tot untul sau untdelemnul un minut, se adaugă ciupercile bine spălate şi tăiate în felii mai groase, 1/2 linguriţă cu sare şi un vîrf de cuţit cu piper şi se lasă să fiarbă acoperite pînă cînd scade apa ce o lasă şi se înmoaie. Dacă este nevoie, se mai adaugă puţină apă, ca să fiarbă bine. Cînd apa a scăzut, se presară cu pătrunjel sau mărar tăiat mărunt. Într-un vas termorezistent (gratin), se aşează jumătate din cantitatea de ciuperci, peste ele un rînd de felii de roşii sau, în lipsa acestora, se toarnă jumătate din cantitatea de suc de roşii, apoi feliile de creier presărate cu jumătate din cantitatea de caşcaval ras sau telemea rasă, urmate de restul de ciuperci şi, la sfîrşit, restul de felii de roşii sau de suc, presărate cu brînza sau caşcavalul rămas şi cu pătrunjel sau mărar tăiat mărunt. Vasul se introduce în cuptorul incalzit, la foc mijlociu, cu 15 minute înainte de servirea preparatului. Preparatul se serveşte fierbinte, ca fel întîi.
|