http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Creme"

Cremă caramel
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: Pentru sosul caramel: 250 g zahar, 5 linguri apa.
Pentru crema: 1 baton de vanilie, 1/2 l lapte, 3 oua intregi, 2 galbenusuri, 100 g zahar.

Mod de preparare: Se prepara sosul: Se topeste zaharul intr-o cratita si se lasa sa se caramelizeze. Se stinge cu apa, se lasa sa dea cateva clocote amestecand intruna si se ia de pe foc.
Se pregatesc formele: Se toarna sosul (asa gros) in 6 forme mici de budinca (150 ml), care se rasucesc in asa fel, incat fundul si marginile sa fie acoperite. Se lasa sa se raceasca.
Se fierbe laptele cu vanilie - Se crapa batonul de vanilie pe lung si se rade miezul cu un cutit mic de bucatarie. Se introduc in lapte (si miezul, si coaja) si se pune laptele pe foc. Cand da in fiert, se ia vasul de pe foc si se scoate coaja de vanilie.
Se prepara compozitia cu oua: Se freaca ouale intregi si galbenusurile cu zahar, dar fara sa se formeze spuma prea multa. Se adauga laptele fierbinte putin cate putin cu polonicul si se amesteca usor. Se trece compozitia printr-o sita si se lasa sa se odihneasca circa 10 minute.
Se pregateste baia de apa (bain-marie): Se incinge cuptorul la 170 grade C. Se ia un vas adanc (termorezistent), se pune pe fundul lui hartie si se asaza formele. Se mai amesteca o data crema si apoi se toarna in forme. Se umple vasul cu apa fierbinte pana la jumatatea formelor, se acopera fiecare forma cu o folie de pergament si se baga in cuptor. Se lasa circa 35 de minute, pana ce se intareste crema. Se scot formele din cuptor, se desprinde de pe margini crema cu un cutit ascutit si se rastoarna.
Atentie: apa nu trebuie sa fiarba in clocote. Pentru a reduce caldura, adaugati 2-3 cuburi de gheata.