Cremă de castane cu gelatină
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Ingrediente: Un borcan de 400 g piure de castane, 1/2 kg de frisca, 3 albusuri, 150 g zahar tos, 30 ml rom, 9-10 foi sau 30 g granule de gelatina, 200 ml lapte, un plic cu zahar vanilat.
Mod de preparare: Intr-un cazanel de 2-3 l, gelatina se lasa sa se inmoaie in laptele rece, circa o ora, pina cind il absoarbe complet. Freisca rece de la congelator se bate spuma si, apoi, se introduce in frigeder neindulcita, deoarece piureul de castane este foarte dulce. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos si romul, apoi spuma se bate in continuare, pina cind se intareste din nou. Cazanelul cu gelatina se asaza pe un vas cu apa fierbinte; se amesteca 2-3 minute, pina cind gelatina se topeste bine, apoi se ia la o parte si se adauga, imediat, piureul de castane cu care se amesteca, ca sa se omogenizeze. Cind piureul a ajuns la temperatura degetului, se adauga albusurile batute spuma sise amestece cu telul, usor, prin rasturnare, de 6-7 ori. Deasupra se pune toata frisca rece de la frigider si se amesteca cu telul in continuare, prin rasturnare, de 7-8 ori, pina la fundul cazanelului, ca sa se omogenizeze compozitia cu gelatina. Facultativ, crema se poate orna cu frisca.
|