Curcan umplut (forestier)
Timp de preparare: 3 h
Complexitate: ridicată
Ingrediente: 1 curcan, 250 g ficatei de pasare, 150 g jambon, 200 g castane comestibile crude, 3 cepe de arpagic, 2 linguri pesmet, 30 g ciuperci uscate date pe razatoarea mica, 1 ou, 2 linguri patrunjel verde taiat cu foarfeca, 2 linguri coniac, 1 lingura seminte de pin, 50 g unt, sare, piper.
Pentru garnitura: 1 kg sampinioane, 500 g malai, 1/2 l lapte, 100 g unt, 2 linguri patrunjel verde taiat cu foarfeca, ulei, sare, piper.
Mod de preparare: Umplutura: curatati ceapa si tocati-o marunt. Spalati ficateii, stergeti-i si taiati-i bucatele de circa 1 cm. Taiati marunt jambonul. Puneti 20 g de unt sa se topeasca intr-o tigaie, prajiti ceapa circa 3 minute, adaugati bucatelele de ficat si lasati-le sa se caleasca inca doua minute, amestecand intruna, dupa care rasturnati-le intr-un castron. Stropiti-le cu coniac, amestecati, adaugati jambonul, patrunjelul, sarea, piperul, pesmetul, ciupercile rase, semintele de pin si castanele si amestecati din nou. Incorporati oul batut si amestecati. Umpleti curcanul cu amestecul astfel pregatit si coaseti taietura cu ata de bucatarie. Asezati-l pe o tava, presarati peste el bucatele de unt si dati-l la cuptor. Incingeti cuptorul la 180 grade C si lasati curcanul sa se patrunda aproximativ doua ore si jumatate, stropindu-l din cand in cand cu zeama din tava.
Mamaliga: Puneti la fiert intr-o oala 1/2 l de apa, 1/2 l de lapte, 50 g unt, sare si cand incepe sa clocoteasca, turnati malaiul in ploaie, amestecand intruna, pana cand a absorbit tot lichidul. Rasturnati mamaliga pe o tava mai mare, nivelati-o la suprafata si lasati-o sa se raceasca. Taiati-o patrate sau dreptunghiuri, prajiti-le in ulei pana ce se rumenesc pe ambele parti si puneti-le deoparte.
Ciupercile - Curatati ciupercile si prajiti-le circa 5 minute - la foc iute - in untul ramas, amestecand intruna. Sarati, piperati si incorporati patrunjelul taiat.
Serviti curcanul pe un platou, cu bucatile de mamaliga de jur imprejur, iar peste mamaliga presarati ciupercile prajite.
|