Curcan umplut cu ţelină şi boabe de porumb
Reţetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 4 h
Complexitate: ridicată
Ingrediente: 1 curcan (circa 4 kg), sare, piper, 3 linguri ulei, 3/4 l - 1 l apa fierbinte, 400 g + 50 g unt, 2 linguri faina sau zeamil (pentru legat sosul). Umplutura - 100 g paine alba mai veche, 2 cepe, un mar mic, 150 g telina, 150 g morcovi, 3 crengute cimbru, 150 g boabe de porumb (din conserva), 30 g unt, sare, piper, 50 g nuca pisata, un ou mijlociu.
Mod de preparare: Se spala curcanul si maruntaiele cu apa rece.
Se inmoaie painea in apa calda, se toaca ceapa, se taie marunt telina si morcovii, iar marul cubulete, se alege cimbrul si se scurg boabele de porumb.
Se incinge untul (50 g) intr-o tigaie si se calesc ceapa si telina pana ce devin sticloase. Se adauga marul, morcovii, cimbrul, porumbul si nuca pisata, se sareaza, se pipereaza si se dunstuiesc - cu capac - circa 5 minute. Apoi se rastoarna intr-un castron si se lasa sa se raceasca.
Se incinge cuptorul la 170 grade C. Se stoarce bine painea inmuiata, se adauga oul, sare si piper si se amesteca cu legumele dunstuite (reci). Curcanul se sareaza, se pipereaza (si pe dinauntru si pe dinafara), se umple cu amestecul de legume si paine (umplutura care prisoseste se pune deoparte), dupa care se coase sau se fixeaza cu scobitori.
Se incalzeste uleiul, se amesteca cu 30 g unt si se unge bine curcanul pe toate partile. Se baga la cuptor impreuna cu maruntaiele si se prajeste trei ore si jumatate, stropindu-l din cand in cand cu ulei + unt si sosul din tava. La sfarsit, se adauga si untul topit.
Umplutura pusa deoparte se dunstuieste 10 minute in untul ramas. Se trece sosul din tava printr-o sita, se da intr-un clocot, se leaga cu faina sau zeamil si se gusta de sare si piper.
Curcanul transat se serveste cu sosul fierbinte si umplutura calita in unt.
|