Deliciu cu nuci şi sos de ciocolată şi cafea
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 300 g sîmburi de nucă, 100 g ciocolată neagră amară, 4 gălbenuşuri, 1 lingură cacao pudră, 150 g zahăr, 1 lingură zeamil (Maizena).
Pentru sos: 200 g ciocolată neagră amară, 150 ml cafea tare, 200 ml frişcă nebătută.
Mod de preparare: Puneţi deoparte 12 sîmburi de nucă şi măcinaţi-i pe ceilalţi. Rupeţi ciocolata bucăţi şi puneţi-o pe foc împreună cu laptele să se topească.
Frecaţi separat gălbenuşurile cu zahărul pînă ce se albesc, adăugaţi zeamilul şi continuaţi să amestecaţi încă un minut.
Încingeţi cuptorul la 150 grade C.
Cînd s-a topit ciocolata, amestecaţi-o bine şi turnaţi-o peste gălbenuşuri, continuînd să bateţi compoziţia cu telul pînă ce devine omogenă. Adăugaţi nuca măcinată şi amestecaţi.
Turnaţi crema într-o formă pătrată unsă cu unt, daţi-o la cuptor şi lăsaţi-o să se coacă 25 de minute. Lăsaţi-o apoi să se răcească 5 minute şi scoateţi-o din tavă.
Rece, pudraţi-o cu cacao, puneţi-o pe un platou şi decoraţi-o cu cei 12 sîmburi de nucă puşi deoparte.
Cînd serviţi prăjitura, preparaţti sosul: lăsaţi să se topească ciocolata ruptă bucăţi în cafeaua concentrată, amestecînd întruna. Adăugaţi frişca nebătută, continuînd să amestecaţi pînă ce sosul devine omogen. Luaţi-l de pe foc, turnaţi-l - călduţ - într-o cupă şi serviţi-l împreună cu prăjitura.
|