Dovlecei umpluti cu scoici şi melci
Reţetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: ridicată
Ingrediente: 4 dovlecei, 2 kg de scoici, 2 kg de scoici bivalve, 1 kg de moluste, 1 kg de melci de apa sarata, 2 rosii decojite si curatate de seminte, 1 varf de cutit de curry, 1 lingura de mustar de Dijon, 2 iaurturi naturale strecurate, 1/2 salata verde, 2 legaturi de patrunjel verde, ulei de masline, piper macinat, sare fina si cristale de sare Guerande, otet.
Mod de preparare: Se curata scoicile sub jet de apa rece. Apoi, patrunjelul si se pastreaza frunzele. Se spala dovleceii, apoi se taie, pentru a obtine o baza plata. Se taie dovlecelul circular, cam la 1/3, fara a desprinde de tot partea taiata, pentru a obtine un capac. Apoi, folosind o lingura, se scoate cu grija miezul dovleceilor.
Se sareaza interiorul acestora si se pune intr-o strecuratoare, timp de 15 minute. In acest timp, se incalzeste un vas pana ce termocontrolul indica temperatura de fierbere.
Se reduce sursa de caldura la minimum, se toarna in vas putin ulei de masline, se pun dovleceii si se calesc, amestecand, timp de 3 minute, fara ca acestia sa-si schimbe culoarea. Apoi se acopera si se lasa sa fiarba. Cand sunt bine fierti, moi, se scot dovleceii pe o farfurie. Se incalzeste un vas Zepter pana ce termocontrolul indica temperatura pentru fierbere, se adauga putin ulei de masline, apoi se introduc scoicile, incepand cu cele mai mari. Se adauga frunze de patrunjel verde si se acopera. Cand toate scoicile s-au deschis, se strecoara si se pastreaza sucul lor.
Intre timp, se decojesc scoicile. Se amesteca mustarul de Dijon cu iaurtul, se adauga un varf de cutit de curry si putin otet si se condimenteaza cu sare si piper. Se bate cu putin ulei de masline. Se taie salata fasii subtiri. Se amesteca scoicile cu sosul de iaurt intr-un bol, se adauga patrunjelul si rosiile taiate. Se umplu dovleceii cu aceasta compozitie.
Se aranjeaza dovleceii pe o farfurie, putin se presara putin piper macinat peste ei, se aranjeaza salata taiata in jurul acestora.
|