http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Dulceaţă"

Dulceaţă din coajă de pepene verde
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 2 h

Complexitate: redusă

Ingrediente: 1 kg coajă de pepene verde, 1 kg zahăr, zeama de la o lămâie, 1 plic zahăr vanilat, 250 ml oţet.

Mod de preparare: Tai coaja de pepene cu un strat foarte subţire din miezul roşu, apoi o cureţi de partea verde şi o tai cubuleţe. Pui cubuleţe la fiert în 2 l de apă (de preferinţă de izvor) cu 250 ml. oţet şi le laşi să fiarbă în clocote cam 1 oră (până când cubuleţele se înmoaie şi capătă un aspect transparent). Le laşi să se răcească, le strecori, le limpezeşti bine sub jet de apă rece. Le cântăreşti, să fie 1 kg şi le laşi deoparte. Dizolvi zahărul într-un sfert de litru de apă şi când siropul începe să dea în clocot adaugi cubuleţele de pepene, iar după 5-10 minute de fierbere pui zeama de lămâie, vanilia şi mai fierbi până se leagă dulceaţa. Când e gata, iei cratiţa cu dulceaţă de pe foc, o laşi acoperită cu un prosop (de bumbac dacă de poate) umezit şi bine stors, după care o torni în borcane bine uscate. Le acoperi cu celofan, le legi cu aţă rezistentă sau le capsezi şi le laşi la loc răcoros.