Eclere cu cremă de vanilie
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 20 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 275 ml apă, 145 g unt, 210 g făină, 8 ouă, 500 ml lapte dulce, 150 g zahăr tos, 1 păstaie de vanilie, 1/2 linguriţă de sare, 1 vîrf de linguriţă pudră de anason, 100 g zahăr pudră, sucul de la o lămîie.
Mod de preparare: Apa se fierbe cu puţină sare şi 120 g unt. Se adaugă făina, amestecînd continuu cu o lingură de lemn ca să nu se formeze cocoloaşe.
Se ţine două minute pe foc, se lasă la răcit puţin, se pun pe rînd patru ouă, mixând bine după fiecare.
Se pune aluatul într-o seringă pentru ornat şi se formează bastonaşe într-o tavă tapată cu hîrtie de copt. Se coc 30-40 de minute la foc iute spre mediu, avînd grijă să nu se deschidă uşa în primele 15 minute.
Într-un vas, se mixează gălbenuşurile împreună cu zahărul tos şi restul de sare pînă cînd îşi dublează volumul. Laptele se fierbe cu păstaia de vanilie, apoi se lasă la răcit.
Se toarnă amestecul de ouă cu zahăr şi restul de făină diluată cu lapte. Se pune compoziţia pe foc, se adaugă restul de unt şi se fierbe pînă cînd s-a îngroşat.
Se taie eclerele, se umplu cu crema de vanilie şi se introduc la rece.
Se face o glazură din zahărul pudră, sucul de lămîie, pudra de anason şi se decorează eclerele.
|