http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Fripturi"

Friptură de căprioară cu sos Cumberland

Timp de preparare: 1 h 20 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 1 kg pulpă de căprioară, 100 g slănină afumată, 100 g unt, 200 g marmeladă de coacăze, 300 g portocale, 300 g lămîie, 25 g muştar, 100 ml vin alb, 25 ml oţet, sare.

Mod de preparare: După ce a fost marinată, carnea de căprioară se şterge cu un ştergar, se împănează cu slănină, se freacă cu sare, se unge cu unt şi se aşează într-o tavă cu restul de unt, se dă tava la cuptor şi se frige, stropindu-se din cînd în cînd cu sosul formal în tavă. Cînd este gata, se scoate din cuptor, se taie felii şi se lasă să se răcească.
Sosul Cumberland: se curăţa portocalele şi lămîile de coajă. Marmelada, muştarul, vinul, oţetul şi circa 6 g sare se fierb la foc domol. Se storc lămîile şi portocalele şi se adaugă zeama în sos, se mai dă în clocot şi se pasează sosul. Coaja de la o lămîie se taie julien, se fierbe circa 20 min., se scurge apa şi se adaugă coaja la sos.
La servit, la fiecare porţie se pun două felii de carne şi cîte 1-2 linguri sos Cumberland.
Se serveşte cu pire de mere.
Pentru friptura de căprioară, se poate folosi şi sos de smîntînă pentru vînat.