Friptură de jambon cu sos de măceşe
Ingrediente: Pentru 8 persoane: 2 Kg pulpa de porc proaspata putin afumata cu soric, 1 ceapa, 2 morcovi, 1 praz, 2 foi dafin, 5 cuisoare, 1 ligurita boabe piper.
Pentru cuvertura: 4 felii piini graham, 2 felii piine alba, 25 g zahar, 1 lingurita scortisoare, 1 priza enibahar, 50 g unt.
Pentru sos:200 g macese curatate fara simburi,
1 coaja de lamiie, 40 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 2 lingurite amidon, 3 lingurite vin de mere, 1 lingurita suc de lamiie.
Mod de preparare: Se asaza pulpa intr-o oala pentru cuptor, (ceramica de fonta Jena). Se acopera2/3 cu apa fiarta, se adauga ceapa, prazul, morcovii si condimentele. Se introduce oala in cuptorul incalzit la 200 grade C si se lasa sa dospeasca 2 ore. Se intoarce pulpa de citeva ori.
Dupa acest timp, se lasa sa se raceasca in sucul propriu.
Se sfarima piinea, se adauga zaharul, condimentele, untul si se amestecam bine. Se taie soricul si o parte din grasime de pe pulpa, se imparte deasupra si pe margini aluatul din piine, egal, neted si bine apasat. Se
introduce pe o tava de copt din nou in cuptorul incalzit la 180 de grade C,
pentru 40-50 minute. Se taie cald in felii de 1 cm.
Se seveste cu cartofi natur presarati cu frunze de patrunjel.
|