Friptură de porc cu crustă (I)
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: medie
Ingrediente: Untul condimentat: 3 catei de usturoi, 60 g ceapa de arpagic, 1/2 legatura cimbru, 100 g unt (la temperatura camerei), 2 linguri sos de soia, sare, piper, chimen pisat, 3 linguri miere.
Friptura: 100 g ceapa de arpagic, 1 capatana usturoi, 1 kg carne de porc (spata fara os, cu sorici), sare, piper, chimen pisat, 5 linguri ulei, 1/2 legatura cimbru, 3 crengute rozmarin, 15 g amidon.
Mod de preparare: Untul. Se curata usturoiul si ceapa si se toaca marunt. Se amesteca bine untul cu ceapa, usturoiul, sosul de soia, frunzulitele de cimbru, chimenul si doua linguri de miere, se sareaza si se pipereaza.
Carnea. Se taie in doua ceapa cu coaja cu tot, iar usturoiul - tot cu coaja - se taie bucatele mai mari. Se cresteaza soriciul cu un cutit ascutit si se freaca cu sare, piper si chimen. Se incinge uleiul, se pune carnea cu soriciul in jos si se lasa sa se prajeasca. Se condimenteaza si carnea cu sare, piper si chimen, se intoarce pe partea cealalta si se adauga jumatatile de ceapa, usturoiul, cimbrul si rozmarinul. Se unge apoi soriciul cu mierea ramasa (o lingura), se baga friptura la cuptorul incins la 150 grade C si se lasa circa o ora si jumatate sa se patrunda bine. Se scoate carnea din cratita si se tine la cald, in cuptorul stins. Sosul de friptura se scurge intr-o craticioara, se da in clocot, se lasa 5 minute si se amesteca cu amidonul subtiat cu putina apa rece.
Se taie carnea felii si se serveste cu sos si salata calda de varza.
|