http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Fripturi"

Găină cu ciuperci şi praz

Timp de preparare: 1 h 40 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 4 căţei de usturoi, 250 g morcovi, 1 găină (cca 1,5 kg), sare, piper, 4 crenguţe cimbru, 8 linguri ulei de măsline, 150 ml vin alb, 250 ml zeamă de pasăre, 250 g ciuperci champignon, 200 g praz, 40 g slăninuţă împănată.

Mod de preparare: Usturoiul se curăţă. Morcovii se curăţă, se taie în două pe lung, apoi în bucăţi lungi de 5 cm. Găina se curăţă, se tranşează în 8 bucăţi şi fiecare bucată se condimentează cu sare şi piper. Se încing 4 linguri de ulei într-o cratiţă mare, se pun bucăţile de carne, usturoiul şi cimbrul mărunţit şi se lasă să se rumenească uşor. Se adaugă morcovii, se călesc puţin, apoi se sting cu vinul şi supa de pasăre. Se introduce cratiţa în cuptorul încins, la început la foc potrivit cca 45 de minute, apoi se mai lasă 30-40 de minute, la foc mic. Între timp, se curăţă ciupercile, iar cele mai mari se taie în jumătăţi. Prazul se curăţă şi se taie în bucăţi groase de 1 cm, se spală şi se scurge. Slăninuţa se taie în cubuleţe. Se încinge restul de ulei într-o tigaie, se călesc ciupercile 3 minute, se adaugă slăninuţa şi prazul şi se mai lasă 2 minute pe foc. Se sărează, piperează şi cu 1/2 de oră înainte de a fi gata mâncarea, se toarnă peste găina din cuptor.
Se servesc bucăţile de carne cu legumele şi sosul din cratiţă.