Găluşte cu făină
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Ingrediente: Un ou, făină cît greutatea oului (cîntărit cît este întreg), o lingură untdelemn.
Mod de preparare: După ce albuşul s-a bătut spumă, într-o farfurie întinsă, se adaugă untdelemnul şi gălbenuşul, se bat încă de 4-5 ori, ca să se amestece puţin, apoi se adaugă făina toată; se amestecă uşor, numai prin răsturnare, pînă cînd se încorporează şi compoziţia rămîne moale şi pufoasă. Furculiţa se curăţă de compoziţie, se udă în supă de carne sau de roşii care fierbe într-o cratiţă de 2 l şi se iau pe lungul ei sau cu linguriţa găluşte de circa 3-4 cm lungime şi circa 2 cm grosime, care, apoi, se pun în supă, unele lîngă altele, pînă cînd se termină toate. Vor rezulta 22-24 găluşte. Se aşează capacul tras puţin la o parte şi, după ce găluştele au dat în clocot, se lasă să fiarbă la foc mic 12-15 minute, (după 7-8 minute se întorc în supă), pînă ce îşi dublează volumul şi devin pufoase. Se încearcă dacă sînt bine fierte la mijloc. Găluştele fără untdelemn se fac la fel.
|