Găluşte cu prune
Reţetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 400 g cartofi, 100 g făină, 5 linguri de zahăr, 8 prune, ulei, pesmet, scorţişoară, zahăr brun.
Mod de preparare: Se curăţă de coajă cartofii şi se taie cubuleţe. Se lasă la fiert. Apoi se pasează cu furculiţa, până se obţine o pastă asemănătoare piureului, care se amestecă cu făina şi cu o lingură de zăhar. Coca obţinută astfel, un pic moale şi lipicioasă, se împarte în 8 părţi egale, care se întind în pătrate de dimensiuni suficiente pentru a cuprinde o prună. Se scot sâmburii prunelor şi în locul lor se pune puţin zahăr şi/sau scorţişoară. Se pun în mijlocul pătratelor de aluat, care apoi se rotunjesc în mână pentru a acoperi complet fructul. Se pune suficientă apă într-o cratiţă şi se lasă la fiert. Găluştele se adaugă când începe să clocotească, şi se dă la foc mic, fiind lăsate astfel aproximativ 10-15 minute. În paralel, într-o tigaie se lasă la rumenit pesmetul în ulei. După ce se ia de pe foc, se adaugă 3-4 linguri de zahăr şi un strop de scorţişoară. Găluştele fierbinţi, proaspăt scoase din apă, se dau prin pesmet. Se pudrează cu zahar brun şi se servesc calde sau reci.
|