Iaurt gros de casă
Reţetă lacto-vegetariană
Timp de preparare: 40 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 700 ml iaurt, 1/3 ceaşcă de lapte praf, încă 6 linguri de iaurt, 4 linguri lapte.
Mod de preparare: Puneţi într-o cratiţă 700 ml de iaurt amestecat cu 1/3 ceaşcă de lapte praf şi lăsaţi-l pe foc până începe să clocotească şi să facă spumă. Faceţi focul mai mic şi lăsaţi amestecul să fiarbă încet 20 min., luaţi-l de pe foc şi, când s-a răcit până la 45°C, îndepărtaţi spuma.
Amestecaţi, separat, 6 linguri de iaurt natural cu 4 linguri de lapte, încorporaţi-le în amestecul răcit şi turnaţi apoi iaurtul astfel obţinut în borcane sterilizate şi bine închise. Aşezaţi borcanele într-o oală cu apă fierbinte, înveliţi oala de jur-împrejur cu o pătură, ca să se păstreze căldura, şi lăsaţi-le să stea aşa cel puţin 6 ore.
Înainte de a-l consuma, iaurtul trebuie să stea minimum 3-4 ore la rece. Puteţi să-l ţineţi la frigider aproximativ o săptămână.
|