Iepure cu ceapă
Timp de preparare: 2 h 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 750 g-1 kg carne de iepure, 300-400 g ceapă, 100 ml untdelemn, 200 ml suc de roşii, 100 ml vin, 4-5 felii lămîie, o ramură de cimbru, o foaie de dafin, cîte un vîrf de cuţit de piper şi ienibahar, usturoi (3-4 căţei), sare.
Mod de preparare: Carnea, tăiată în bucăţi de mărime mijlocie, se pune într-o cratiţă, se presară apoi cu 1/2 linguriţă cu sare, se adaugă 3-4 linguri cu zeamă de la marinare sau apă simplă şi se lasă să fiarbă acoperită, la foc mic, sau se introduce, tot acoperită, la cuptor, unde se lasă circa o oră, pînă cînd se înmoaie pe jumătate, adăugînd pe parcurs apă ca să nu se ardă sosul. După aceea, se pune ceapa tăiată în felii subţiri, care se amestecă cu carnea şi se lasă să fiarbă 10 minute, acoperite, pînă cînd se înmoaie puţin ceapa. Se adaugă apoi sucul de roşii, vinul, feliile de lămîie, foaia de dafin, cimbrul, condimentele şi circa 200 ml apă. Carnea se fierbe în continuare, acoperită, completînd mereu cu apă cît este necesar, ca să nu scadă lichidul şi să nu se ardă ceapa, amestecînd mai des, pînă cînd se înmoaie carnea şi ceapa. Ceapa nu trebuie să se terciuiască, numai să se înmoaie; dacă, pe parcurs, se arde într-o parte, nu se mai pune apă, ci se schimbă imediat mîncarea în altă cratiţă, altfel ceapa va deveni maronie şi mîncarea va căpăta un gust amar. Cînd toate sînt fierte, ceapa trebuie să fie ca un sos mai gros. Se adaugă usturoiul tăiat mărunt (facultativ), se săreaza şi se acreşte, după gust, şi se lasă la cuptor încă 10 minute, ca să se ridice untdelemnul. Se serveşte rece ca fel întîi.
|